Welcome to Our Website

Günde en az 2 bardak tüketilmeli. Kalsiyum ve fosfor deposu

DİŞ SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ MİNERALLERİ BARINDIRIYOR

Sütün yüksek oranda kalsiyum, fosfor gibi mineralleri içinde barındırdığını ifade eden Şebnem N. Koçan, “Süt proteinleri diş çürüklerinin önlenmesine ve dişlerin daha güçlü olmasına katkıda bulunur. Bazik bir yapıya sahiptir, çürüğe sebep olan asitlerin dengelenmesine yardımcı olur.” ifadelerini kaydetti.

Sütün içinde doğal olarak bulunan süt şekerinin çürüğe neden olma ihtimali düşük bir şeker türü olduğunu ifade eden Koçan, “Süt hem diş hem de vücut sağlığı için gerekli bir gıdadır. Büyüme-gelişme çağındaki çocuklarda kemik gelişimini destekler. Vitamin ve mineral açısından zengindir. Dişlerin çürüğe karşı direnç kazanmasına yardımcı olur.” açıklamasını yaptı.

ÇÜRÜĞE KARŞI DİRENÇ SAĞLIYOR

Koçan, sütün yapısında bulunan proteinler sayesinde dişlerin çürüğe karşı dirençli olmasını sağladığını aktardı ve “Dişlerin çürüğe en yatkın olduğu dönem olan yeni sürme döneminde gerekli miktarda süt tüketilmesi dişin yapısının güçlenmesine katkıda bulunur. Gerekli süt miktarı kişisel özelliklere göre değişebilmekle beraber yaşa göre ortalama olarak 1-3 yaş 2,5 su bardağı daha büyük çocuklarda 2 su bardağıdır” ifadelerini kaydetti.

İÇİNE ŞEKER, BAL GİBİ GIDALAR EKLENMEMELİ
Çocuklara süt içme alışkanlığının kazandırılmasının öneminden bahseden Koçan, “İlk 6 aylık dönemde bebek doğal olarak sadece anne sütüyle beslenir. Anne sütü bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan bütün gıdaları içerir. 6 aydan sonraki dönemde sadece anne sütü bebek için yeterli gelmez ve ek gıdaya geçilmesi gerekir. “ açıklamasında bulunurken, bu dönemde yavaş yavaş inek sütüne geçilmeye başlandığını ifade etti.

Alerjisi olan çocuklarda süt tüketimi noktasında ısrarcı olunmamalı konusunda uyaran Koçan, “Süt içme alışkanlığı kazandırmak için sütün içine şeker, bal gibi gıdaların eklenmesi önerilmez. Şeker, bal ilave edilen sütler çürük oluşumuna neden olabilir. Dişler için ne kadar yararlı olsa da dişlerin üzerinde uzun süre süt kalması çürüğe neden olabilir. “ dedi.

SÜT DİŞLERİNİN MİNELERİ ÇÜRÜĞE KARŞI DİRENÇSİZ

“Yeni sürmüş daimi dişler ve süt dişlerinin mine yapısı, çürüğe daha dirençsizdir. Zamanla diş minesinde mineral birikimi olur ve direnç artar.” ifadelerini kaydeden Koçan, süt proteinlerinin diş minesinin yapısının güçlenmesi için çok faydalı olduğunun altını çizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir